skip to Main Content
Ασύρματη μετάδοση μηνύματος – πληροφορίας, με φως (Μέρος 2ο)

Οι τρόποι επικοινωνίας στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι τόσοι πολλοί και ευφάνταστοι που αξίζει να θυμηθούμε μερικούς.

[ Διαβάστε το 1ο μέρος ]

Ένα μήνυμα

μπορεί να είναι ηχητικό,

όπως μια κραυγή αρχικά, ένα φθόγγος αργότερα, μια λέξη ή μια προφορική πρόταση. κι ακόμη μια νότα, ένα σφύριγμα, μια μουσική φράση, ένα τραγούδι ή μια σειρά από κωδικοποιημένα χτυπήματα (επικοινωνία φυλακισμένων με χτυπήματα στον τοίχο).

Στο Σινικό τοίχος πχ υπάρχει ένα σύστημα μεταλλικών σωληνώσεων που επιτρέπει την άμεση σχεδόν μετάδοση μηνύματος σε μεγάλη απόσταση. Οι  Γκουάντσε, μια φυλή των Καναρίων Νήσων, χρησιμοποιούσαν μια ειδική γλώσσα σφυριγμάτων για να επικοινωνούν σε μεγάλες αποστάσεις, μέχρι και 4 χιλιομέτρων.

Στα χωριά μας ένα μήνυμα μπορεί να δοθεί με ένα ιδιαίτερο χτύπημα της καμπάνας της εκκλησίας. Το σφύριγμα ενός πλοίου, η σειρήνα ενός περιπολικού, της πυροσβεστικής ή ενός ασθενοφόρου αποτελούν επίσης ξεκάθαρα μηνύματα. Η εκκίνηση σε έναν αγώνα δρόμου γίνεται με έναν πυροβολισμό.

μπορεί ακόμη να είναι οπτικό

γνωρίζουμε πως κάποιες φυλές ινδιάνων επικοινωνούσαν με σήματα καπνού, ενώ οι αρχαίοι έλληνες, από την ομηρική κιόλας εποχή, επικοινωνούσαν με σήματα φωτιάς ή καπνού ανάμεσα σε γειτονικά βουνά, με οπτική επαφή μεταξύ τους, τις φρυκτωρίες. Μέσα από ένα τέτοιο δίκτυο μεταδόθηκε στην Ελλάδα το νέο της κατάληψης της Τροίας.

Στο σήμερα

Τα σήματα της τροχαίας και οι φωτεινοί σηματοδότες

Traffic lights & Signs

Πλευρικοί φανοί πλοίου

Φανάρια στις πλευρές του σκάφους, πράσινο δεξιά και κόκκινο αριστερά.

 

Η επικοινωνία στην αρχαιότητα

ακουστικός τηλέγραφος

Οι ιστορικοί μας πληροφορούν πως στην εκστρατεία του ο Μ. Αλέξανδρος  χρησιμοποιούσε ακουστικό τηλέγραφο. Αποτελούνταν από ένα τρίποδο ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων, ενωμένο στην κορυφή, από την οποία ξεκινούσε ένα σχοινί που κρατούσε κρεμασμένο ένα μεγάλο στρογγυλό ηχητικό κέρας. Η ανάρτηση του αυτή επέτρεπε την κυκλική περιστροφή του, έτσι ώστε το σήμα να μπορεί να σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οπτικά σήματα με καθρέφτες (κάτοπτρα)

Λέγεται πως ο περίφημος φάρος της Αλεξάνδρειας χρησιμοποιούσε ειδικούς ανακλαστήρες και ίσως κάποιο ειδικό φακό, ώστε να στέλνει το φως του στην μέγιστη δυνατή απόσταση.

Υδραυλικός τηλέγραφος

Ήταν ένα σύστημα από σταθμούς αναμετάδοσης, όπου τοποθετούνταν πανομοιότυπα κυλινδρικά δοχεία γεμάτα με νερό, μέσα στα οποία επέπλεε ένας ειδικός πλωτήρας με κάθετη ράβδο πάνω στην οποία ήταν χαραγμένα διαφορετικά μηνύματα (το καθένα καταλάμβανε χώρο 6 εκ. περίπου). Στη βάση των δοχείων υπήρχε κρουνός απορροής νερού (μια βρύση), ώστε με το ταυτόχρονο άνοιγμά του να αδειάζουν τα δοχεία, να κατεβαίνει ο πλωτήρας στο ίδιο ακριβώς σημείο σε όλες τις συσκευές και να φαίνεται στο χείλος του δοχείου το ίδιο ακριβώς μήνυμα. Ο συντονισμός των χειριστών επιτυγχάνονταν με τη χρήση πυρσών. Όταν ο πομπός ανυψώνει ένα αναμμένο πυρσό δηλώνει την έναρξη αποστολής μηνύματος. Ο δέκτης απαντά επίσης με ανύψωση πυρσού. Ο πομπός χαμηλώνει τον πυρσό και ταυτόχρονα και οι δύο ανοίγουν τους κρουνούς. Όταν το επιθυμητό για αποστολή μήνυμα φτάσει στο χείλος του δοχείου, ο πομπός υψώνει πάλι τον πυρσό του (σήμα διακοπής της ροής του νερού) οπότε κλείνουν και οι δύο ταυτόχρονα τους κρουνούς και διαβάζουν το ίδιο μήνυμα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων σημείων.

Η πυρσεία

Ήταν ο οπτικός τηλέγραφος της αρχαιότητας, που εξασφάλιζε την αναμετάδοση σημάτων με φωτιές, σε μικρές σχετικά αποστάσεις. Σύμφωνα με τον Πολύβιο την εφηύραν οι αλεξανδρινοί μηχανικοί Κλεόξενος και Δημόκλειτος το 150 π.Χ. και τη βελτίωσε ο ίδιος. Με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς από δύο πεντάδες μεγάλων πυρσών, μπορούσαν να αναπαραστήσουν όλα τα γράμματα του αλφαβήτου και να μεταδώσουν έτσι κωδικοποιημένο ένα κείμενο.

 

Οι σύγχρονες τεχνολογίες

Μετά την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού και των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, έχουμε μια σειρά από εφευρέσεις: τον ενσύρματο αρχικά και τον ασύρματο αργότερα τηλέγραφο, τη ραδιοφωνική εκπομπή και λήψη, το τηλέφωνο (ενσύρματο αρχικά, κινητό σήμερα), την τηλεόραση και πάει λέγοντας.

Το τηλέφωνο

Σήμερα σε ειδικά καταστήματα μπορεί κανείς να αγοράσει σαν παιχνίδι για παιδιά, σωλήνες επικοινωνίας. Στην εποχή μου, όταν όλα ήταν πιο απλά, το φτιάχναμε μόνοι μας με δυο άδεια σπιρτόκουτα ή κονσερβοκούτια ενωμένα με ένα μακρύ σχοινί, σαν αυτό της φωτογραφίας.

Little kids playing phone toy made by empty cans

Στο εργαστήριο

Μετά από όλη αυτή την εισαγωγή, θα σας προτείνουμε ένα όμορφο πείραμα, για να μαθαίνουμε παίζοντας.

Πρόκειται για μια καινοτόμο (πρωτότυπη) τεχνική ασύρματης επικοινωνίας με φως ανάμεσα σε δυο ομάδες. Η καθεμία διαθέτει έναν υπολογιστή, συνδεδεμένο με μια πλακέτα προγραμματισμού arduino, στην οποία συνδέεται μια μικρή λυχνία led ή laser, ένας φωτοανιχνευτής (φωτοαντίσταση) κι ένα μικρό μεγάφωνο (buzzer).

Lazer

Xρησιμοποιώντας έναν κώδικα μετατροπής διακοπτόμενων φωτεινών σημάτων σε γράμματα της αλφαβήτου (ελληνικής ή αγγλικής γλώσσας), που σας παρέχουμε, μπορούν να επικοινωνούν ασύρματα σε αρκετά μεγάλη απόσταση, αφού η εμβέλεια με χρήση laser μπορεί να φτάσει εύκολα τα 200+ μέτρα.

 

Experiment

Συγγραφέας Κώστας Γιαννακός

Συνέχεια στο επόμενο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back To Top