skip to Main Content
Μια σκούπα που … μαθαίνει

ΟΚ, δεν λέω, η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά.

Αλλά και το ΣΚ μας παιδιά είναι πολύ μικρό και πολύτιμο  για να το αναλώσουμε σε δουλειές του σπιτιού.

Η ‘έξυπνη’ ηλεκτρική μας σκούπα δίνει τη λύση. Δεν είναι παρά ένα μικρό ρομπότ που σαρώνει μόνη του τον χώρο σας σκουπίζοντας, χωρίς καλώδιο, χωρίς να χτυπάει στους τοίχους ή τα έπιπλα σας αφού διαθέτει ένα σύστημα (LiDar) ανίχνευσης εμποδίων με υπέρηχους και προσδιορισμού της απόστασης της από αυτά.

Τρυπώνει κάτω από τραπέζια, κρεβάτια και βιβλιοθήκες και αν το μοντέλο σας είναι αρκετά προηγμένο (και σαφώς πολύ ακριβότερο) μπορεί και να ανεβοκατεβαίνει σκάλες ή τοίχους.

Στην κάτοψη του χώρου σας μπορείτε πολύ εύκολα να ορίσετε τα όρια της κίνησής της και να την προγραμματίσετε να σκουπίσει όταν εσείς βρίσκεστε στη δουλειά και τα παιδιά στο σχολείο.

Κι όταν τελειώσει τη δουλειά της θα πάει μόνη της στη βάση της, θα αδειάσει αν θέλετε τα σκουπίδια σε ένα κάδο, και θα περιμένει εκεί την επόμενη εντολή σας, επαναφορτίζοντας τις μπαταρίες της.

Εντωμεταξύ εσείς μπορείτε να την παρακολουθείτε (μέσω internet) από το γραφείο ή το αυτοκίνητό σας και να παρέμβετε όποια στιγμή θέλετε, δίνοντας τις νέες εντολές.

Την πρώτη φορά που θα την βάλετε να καθαρίσει τον χώρο σας κινείται πιο αργά και προσεκτικά, μαθαίνει όμως τις ιδιαιτερότητες του και στη συνέχει μπορεί να επαναλάβει τη δουλειά της πιο γρήγορα. Το λειτουργικό του υπολογιστή της δεν είναι βέβαια τέτοιο που να μπορεί να χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά εδώ ακριβώς μπαίνει το ΙοΤ. Η σκούπα σας συνδέεται μέσω internet με cloud, δηλαδή με ένα κτίριο γεμάτο  διακομιστές (servers), δηλαδή πολύ δυνατούς υπολογιστές με μεγάλη επεξεργαστική ισχύ. Οι υπολογιστές του cloud της εταιρείας κατασκευής της σκούπας σας, μπορούν να επεξεργαστούν τα δεδομένα με εξελιγμένα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και να στείλουν πίσω στη σκούπα σας νέες οδηγίες πιο αποτελεσματικής λειτουργίας στον συγκεκριμένο προσωπικό σας χώρο.

Η τιμή της σήμερα μπορεί να είναι λίγο τσιμπημένη (γύρω στα 300€), αλλά προφανώς θα ακολουθήσει πτωτική πορεία όσο εξαπλώνεται η χρήση της.

Αν δεν με πιστεύεται θα σας πρότεινα να δείτε το βιντεάκι αυτό στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Hzf-JG-W4Kc

Μιλώντας για ασφάλεια

Εδώ βέβαια μπαίνει και το θέμα της ασφάλειας. Στέλνω στον καθένα προσωπικά μου δεδομένα, πχ λεπτομέρειες από το εσωτερικό του σπιτιού μου. ΟΚ, αλλά ποιός μου εγγυάται πως δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά ένας διαρρήκτης ή μια μυστική υπηρεσία. Οι εφαρμογές τρέχουν και διαδίδονται και το αίτημα της ασφάλειας δεν έχει λυθεί ακόμη. Χιλιάδες εταιρείες πληροφορικής ασχολούνται με το θέμα και ήδη προωθείται μια ικανοποιητική λύση, που πετυχαίνει την κρυπτογράφηση της επικοινωνίας σας με τον διακομιστή.

Μιλάμε για την σύγχρονη τεχνολογία blockchain, που μας παρέχει ένα ‘κλειδί’ επικοινωνίας (που αλλάζει κάθε φορά) έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος ξένος να χακάρει το μήνυμα μας. Τα μπλοκ αυτά είναι κρυπτογραφημένα (με τον αλγόριθμό SHA-256 secure hash algorithm) που κρυπτογραφεί μαθηματικά και κατακερματίζει την πληροφορία του μπλοκ με τρόπο που δεν είναι αναστρέψιμος (one way encryption), πάντα με ένα σταθερό αποτέλεσμα, είτε τα δεδομένα που καταχωρήσαμε είναι ένας χαρακτήρας, είτε ένα ολόκληρο κείμενο.

Η Apple πχ δηλώνει ότι δίνει βραβείο 1.000.000€ σε όποιον μπορέσει να χακάρει δεδομένα από το cloud που χρησιμοποιεί, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύεται στο καταστατικό της ότι δεν συνεργάζεται με κανέναν (ούτε κρατικό) φορέα, για το άνοιγμα των αρχείων της (πχ CΙΑ, Πεντάγωνο, κλπ), στα οποία άλλωστε ισχυρίζεται πως ούτε η ίδια έχει πρόσβαση.

Σκεφτείτε ότι το κλειδί του αυτοκινήτου σας, μπορεί να αντιγραφεί από κάποιον γιατί είναι σταθερό, αμετάβλητο. Όταν όμως μπορέσετε κάποτε, με το καλό να αγοράσετε μια Porsche, θα δείτε ότι δεν μπορεί κανείς να αντιγράψει το κλειδί σας. Η ασφάλεια βέβαια έχει κάποιο κόστος. Κάθε φορά που θέλετε να ξεκλειδώσετε το αυτοκίνητο σας θα πρέπει να περιμένετε μισό λεπτό (δεν είναι λίγο), μέχρι να μπορέσει να ‘τρέξει’ το πρόγραμμα και να αλλάξει το ‘κλειδί’.

Συγγραφέας: Κώστας Γιαννακός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back To Top