skip to Main Content
Instuments and equipment for music creation

Πρόταση για εργαστήρι μουσικής δημιουργίας

Υπεύθυνος: Χρήστος Οικονομίδης

Η πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός μουσικού εργαστηρίου και έχει ως πρόθεση την  αναβάθμιση του γνωσιακού και αισθητικού πεδίου των μουσικών μέσα από

  • τη δημιουργία μιας ορχήστρας
  • τη λειτουργία της και
  • την πραγμάτωση ενός μουσικού αποτελέσματος – Έργου που εκφράζει ένα συγκεκριμένο στόχο.

Ακολουθούν τα στάδια εργασίας μέσα από τα οποία το εργαστήρι  μπορεί να υλοποιηθεί.

ΣΤΟΧΟΣ : Μελοποίηση ποιητικού,  γραπτού και εξατομικευμένου λόγου.

ΘΕΜΑ : «Έρως ζώο αγέρωχο και ηχηρό»

ποίημα της Μ. Χατζηλαζάρου.  Συμπεριλαμβάνονται ποιήματα άλλων ποιητών, όπως Ν. Εγγονόπουλος, Τ.Λειβαδίτης, Μ. Πολυδούρη, Μ. Λαινά, Γ. Ιωάννου, Ν. Λαπαθιώτης, που ως προς το περιεχόμενο και τη θεματική τους, συγκροτούν ένα σύνολο προς μελοποίηση, έχοντας ως κεντρικό άξονα τον Έρωτα.

ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ:

Σχηματισμός ορχήστρας από μουσικούς που δεν έχουν πλήρη σπουδιακή και επιστημονική μουσική κατάρτιση, επιδιώκουν ωστόσo να εμπλουτίσουν τις βασικές μουσικές γνώσεις τους και να αποκτήσουν μια πιο πλούσια βιωματική και εμπειρική μουσική ενασχόληση.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Ανάγνωση του ποιήματος, κατανόηση της φόρμας του, μεταφορά του έμμετρου λόγου σε μουσικά μετρήσιμο χρόνο, επιλογή ρυθμού και μέτρου, κατανόηση του περιεχομένου του ποιήματος, επιλογή ύφους και μουσικού στυλ.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ :

Παράθεση και παρουσίαση των μουσικών σχημάτων και των μελωδικών γραμμών υπό μορφή παρτιτούρας, αλλά και υπό μορφή εικονοποιημένων συμβόλων, μέσα από το αντίστοιχο πρόγραμμα του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ανάγνωση της παρτιτούρας και της σημειογραφίας, κατανόηση της από όλους, ατομική και ομαδική μελέτη, επικοινωνία των μουσικών, πρόβες, ενδεχομένως και προτάσεις που αφορούν τη θεματική επεξεργασία και την ενορχήστρωση.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

Ευκρίνεια των μουσικών φράσεων, αίσθηση της δεμένης ορχήστρας και του ενιαίου συνόλου, πλαστικότητα και μουσικότητα στις αυξομειώσεις των εντάσεων και των ταχυτήτων, δηλαδή εκφραστικότητα και ερμηνεία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:

Δημιουργία και παρουσίαση μιας σειράς τραγουδιών (μελοποίηση σύγχρονης ελληνικής ποίησης) στο  κοινό.

Ας σημειωθεί εδώ πως αυτή η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα είναι ένα σοβαρότατο στήριγμα στη βιωσιμότητα, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα των μουσικών εν μέσω της γενικότερης πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής κρίσης.

Piano Lessons

Πρόταση – πρόσκληση για μαθήματα μουσικής

Υπεύθυνος: Χρήστος Οικονομίδης

Η τέχνη των ήχων, γλώσσα της ψυχής

 Αναγκαιότητα , Χαρά και Θεραπευτικές Δυνατότητες της Μουσικής Εκπαίδευσης

Ο χτύπος της καρδιάς …  η απαρχή της ζωής. Το πρώτο beat.

Ρυθμός. Οργάνωση του χρόνου .

Μέτρο. Η αντίληψη των μερών και του συνόλου. Η δια του σώματος αίσθηση του μέτρου και του ρυθμού. Πηγαία κινητικότητα και έκφραση.

Ήχος. Η δια της ακοής αίσθηση της δόνησης του ηχογόνου σώματος. Συναισθηματική όραση και αντίληψη μέσω του παλμού και της συχνότητας. Συγκερασμός του ήχου σε νότα. Αναπαραγωγή της νότας.

Φωνητική. Η μητέρα της επικοινωνίας. Η γενεσιουργός συλλαβή. Σύνθεση και τέχνη των ήχων.

Μελωδία. Η απολαυστικότερη και πιο ευφάνταστη αίσθηση του χώρου.

Μουσική. Η βάση της παιδείας, ακόμα και της προπαίδειας. Προετοιμάζοντας και ωθώντας το παιδί στην αντίληψη της αρμονίας και του ωραίου, στην αίσθηση της ισορροπίας, στη χαρά της επικοινωνίας, στην απόλαυση της συμμετοχής, στην ομαδικότητα και τον αλτρουϊσμό.

 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η ύλη που περιέχεται σ΄ αυτά τα μαθήματα είναι οι βασικές αρχές του μουσικού παιχνιδιού, καθώς και κεντρικές  γνώσεις που μπορεί να έχει κάθε παιδί-άνθρωπος της εποχής, για να μπορέσει να διευρύνει τους ορίζοντές του και να πλησιάσει και να απολαύσει την πολυσύνθετη υπόσταση της μουσικής.  Μέσα από αυτή τη διαδικασία, δίνεται η δυνατότητα στο παιδί, αλλά και στον ενήλικα, μπαίνοντας στην τροχιά της μάθησης, να αφυπνίζει και να διοχετεύει τη δημιουργικότητά του εδώ και τώρα και μαζί να αξιοποιεί το χρόνο του αποκομίζοντας μακροπρόθεσμα οφέλη και εφόδια για όλη του τη ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, καθώς η Τέχνη είναι μητέρα των συναισθημάτων μας και η μουσική  θεραπεία, ο συμμετέχων-ουσα στα μαθήματα, ωφελείται σε θέματα ψυχοϋγειϊνής υπόστασης , όπως μαθησιακή δυσπραγία, υπερκινητικότητα ή νωθρότητα, δυσκολία επικέντρωσης, χαμηλή αυτοεκτίμηση κ.α. Με τη ρυθμική επανάληψη της παρουσίας του συμμετέχοντα-ουσας στα μαθήματα, όπου το ευρύτατο πεδίο της μουσικής απορροφά την προσοχή του, δημιουργείται μια βάση αυτοέκφρασης κι ενδιαφέροντος, που σταδιακά  «χτίζει» μια καινούρια υπόσταση, που περιέχει τη δημιουργική πλευρά του εαυτού.

Τα μαθήματα αυτά είναι διαρθρωμένα ως εξής:

1ο  μέρος: 

Ερευνούμε από κοινού και μελετάμε βασικές έννοιες της μουσικής, όπως τι είναι ο ήχος, τί είναι μουσικός φθόγγος, ρυθμός, μέτρο τριών τετάρτων, τι είναι σύμφωνο και τι διάφωνο διάστημα, τι είναι αρμονία και συγχορδία, τι είναι αντίστιξη, ποια είναι τα έγχορδα όργανα, ποια τα κρουστά και πώς χρησιμοποιούνται.

Πάντοτε με ζωντανά παραδείγματα, όπως η χρήση κρουστών, η δημιουργία διαφορετικών ρυθμών και  μελωδιών, ανταλλάσσουμε απορίες και εμπειρίες, κι έτσι προχωράμε σε κατανόηση κάποιων στοιχείων του καθαρά γνωστικού πεδίου της μουσικής, όπου με όρους επιστημονικούς, παρατίθενται στοιχεία θεωρίας, αρμονίας, μορφολογίας, οργανογνωσίας και τέλος, ιστορίας της μουσικής.

Ποιος είναι ο Μότσαρτ, ο Σοπέν, ο Μπετόβεν; Είναι μακρινές φιγούρες του σκονισμένου παρελθόντος, τοτέμ μιας άλλης εποχής ή φωτισμένοι συγγενείς, φίλοι που μπορούν να μας βοηθήσουν στο παρόν, και άνθρωποι που μόχθησαν να παραδώσουν μια πνευματική κληρονομιά που μας βοηθά μεταξύ άλλων και στην ανατροφή των παιδιών μας;

Και πάλι με ζωντανά παραδείγματα στο μάθημα, κάνουμε ακρόαση μουσικών κομματιών, αντιλαμβανόμαστε τα νοήματά τους, εκφράζουμε την προτίμηση και το γούστο μας ή αντίστοιχα την άπωσή μας, και περνάμε έτσι στην έννοια της διάκρισης. Η ιστορία της μουσικής είναι πολύτιμη, καθώς μας βοηθά να αντιληφθούμε τη διαλεκτική σχέση μεταξύ της δυνατότητας και της πραγμάτωσης του μουσικού επιτεύγματος, σαν μέρος της ιστορίας του πολιτισμού και προϋπόθεση για την κατανόηση του όλου φαινομένου της μουσικής, του νοήματός της, της κοινωνικής της λειτουργίας και της αναγκαιότητάς της.

2ο μέρος:

Είναι το επιστέγασμα του πρώτου.

Καθώς μιλήσαμε στο πρώτο μέρος για την τέχνη των ήχων, φυσική απόρροια της γνώσης μας είναι η δημιουργία, η αναπαραγωγή καλλιτεχνημάτων και ο αυτοσχεδιασμός. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αντιληφθούμε το μέτρο τριών τετάρτων, από το να δημιουργήσουμε ένα καλλιτέχνημα στο μέτρο αυτό.

Μία μέρα της εβδομάδας, όπως Τετάρτη, που θα αναφερθούμε θεωρητικά σ΄αυτό, στο πρώτο μέρος του μαθήματος θα το αναλύσουμε και θα το εξηγήσουμε, ενώ στο δεύτερο θα δημιουργήσουμε ‘Το βαλς της Τετάρτης’.

Μέσα από ένα δημιουργικό παιχνίδι με τη μελωδία, το ρυθμό και το λόγο-τραγούδι, θα βιώσουμε τη χαρά της σύνθεσης, θα αντιληφθούμε την έννοια της αρμονίας (το συνδυασμό διαφορετικών στοιχείων σε μια ενότητα), θα γίνουμε και θα νιώσουμε ποιητές, καταλαβαίνοντας με τον απολαυστικότερο τρόπο το μέτρο των τριών τετάρτων.

Δημιουργούμε αυτοσχέδιους στίχους με βάση τη συναισθηματική κατάσταση και την εμπειρία των συμμετεχόντων εκείνη τη στιγμή, και στη συνέχεια την επενδύουμε με μελωδία και την τραγουδάμε, γεγονός ιδιαίτερα ψυχοενισχυτικό, καθώς περιλαμβάνει την έννοια του προσωπικού και συλλογικού επιτεύγματος.

Προτεινόμενα τμήματα:

  • ατομικό ή ομαδικό μάθημα για παιδιά
  • ατομικό ή ομαδικό μάθημα για ενήλικες

Επισήμανση

Φωνή-τραγούδι-μελωδία. Είναι αποδεδειγμένη επιστημονικά η  ευεργετική επενέργεια των κατάλληλων ηχητικών δονήσεων στον εγκέφαλο, αλλά και στα εσωτερικά μας όργανα. Καθώς το διάφραγμα μας χαλαρώνει και απλώνει για να μπορέσουμε να τραγουδήσουμε, δημιουργείται αίσθημα ευεξίας και υγείας. Ταυτόχρονα, επιχειρούμε μια ευχάριστη «ακροβασία». .

Χαμηλά, ψηλά, κοντά, μακριά , αργά γρήγορα, παίζουμε, εξερευνούμε και απολαμβάνουμε τις φωνητικές μας δυνατότητες, και πάλι με τη δυνατότητα να συνδεθούμε πιο βαθιά με τον εαυτό μας- έχουμε, άλλωστε τη φωνή μας μαζί μας, από τότε που γεννηθήκαμε, και κάθε καταγραφή, θετική ή τραυματική, ενυπάρχει σ΄ αυτή. Με το να την εξασκούμε, μπορούμε να την «καθαρίσουμε»,  να την επαναπροσδιορίσουμε ή στο τέλος-τέλος να την ξαναβρούμε. Ευεργετική δόνηση του φωνήματος, καθαρή ευχαρίστηση και ανάταση μέσω των συχνοτήτων του ήχου και των αρμονικών που παράγει.

Είμαι πεπεισμένος ότι τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες, μέσα από τη διαδρομή του μουσικού παιχνιδιού, της μουσικής ακρόασης και της αναπαραγωγής μουσικών κομματιών, ακόμα και από την δημιουργία δικής τους μουσικής και δικών τους τραγουδιών, απολαμβάνουν, ενεργοποιούνται, απεγκλωβίζονται και αφυπνίζουν το δημιουργικό τους δυναμικό, που τα προδιαθέτει ευνοϊκότερα για τη ζωή.

Back To Top